Apakah Dimaksudkan Kompos Erikakus: Maklumat Dan Tanaman Untuk Kompos Berasid

Pokok Blueberry ditanam pada media berasid


Apakah itu kompos erikasus?

Erikasus atau Bahasa English Ericaceous adalah terma yang digunakan untuk tumbuhan dalam keluarga Ericaceae yakni tumbuhan yang hanya boleh tumbuh subur dan baik dalam jenis tanah berasid. Pembaca harus memahami tumbuhan yang tumbuh subur pada nilai PH tanah 6.7 – 7.0 tanah jenis neutral dan tumbuhan yang hidup subur dalam jenis tanah berasid (Nilai PH 4.5-5.5). Berikut adalah sub-keluarga tumbuhan/tanaman yang tumbuh subur pada tanah berasid:

 • Rhododendron
 • Camelia
 • Cranberry
 • Blueberry
 • Azalea
 • Gardenia
 • Pieris
 • Hydrangea
 • Viburnum
 • Mognolia
 • Bleeding heart
 • Holly
 • Lupine
 • Juniper
 • Pachysandra
 • fern
 • Aster
 • Japanese maple

Apabila tanomkinotuan senaraikan nama-nama tumbuhan di atas bermaksud kesemua jenis dan variati setiap nama-nama di atas. Oleh yang demikian kepada pembaca yang ingin menanam salah satu jenis tumbuhan di atas pastikan menggunakan media atau tanah berasid dalam PH 4.5-5.5. Bagaimana cara mengukur nilai PH tanah tersebut, anda kenalah beli pengukur nilai PH tanah yang ada dalam pasaran untuk memudahkan anda untuk mengurus media tersebut secara konsisten.


Bagaimana membuat kompos erikasus?

Untuk memudahkan kita mendapatkan media atau tanah berasid, kita sebenarnya boleh membuat kompos media erikasus atau kompos berasid sendiri di rumah. Ia tidaklah susah sangat. Teknik dan kaedah sama seperti membuat kompos biasa tetapi bahan-bahan yang digunakan adalah terpilih. 

Tidak ada resepi khas dan autentik untuk membuat kompos erikasus, Cumanya untuk membuat kompos erikasus ini tidak perlu menambah kapur pertanian dalam proses pembuatan kompos erikasus tersebut. Kapur pertanian bertujuan untuk mengekalkan nilai ph neutral di mana sangat bertentangan dengan tujuan membuat kompos erikasus tersebut.

Anda harus mencari bahan-bahan yang mempunyai kandungan asid tinggi apabila bahan tersebut reput seperti sisa buangan kopi, daun pokok pine (boleh guna pokok yang digunakan untuk perayaan krismas tu), dan juga daun pokok oak. Nak cari pokok oak kat sini mana hendak perolehi?

Buat lapisan demi lapisan setinggi 5 kaki di mana masukkan daun pokok pine ke dalam tong yang telah ditebuk. Daun pokok pine membantu menambah asid dalam kompos tersebut, lapisi dengan daun oak dan sisa buangan kopi secara berurutan. Tabur 1 cup tanah kebun untuk membantu pereputan kerana tanah mengandungi mikroorganisma pengurai yang baik. Anda boleh menambah 1 cup baja organik butir untuk nutrient dalam kompos tersebut. Kemudian siram dengan air yang secukupnya. Ulang proses tersebut sehingga selesai dan simpan tong kompos anda di tempat selamat. Boleh menambah proses di atas jika kompos tersebut sudah mula mengurang dalam tong. Tunggu sehingga 3 bulan ke atas untuk digunakan dalam penanaman pokok anda.Bagaimana menggunakan kompos erikasus?


Apabila kompos erikasus sudah cukup matang dalam pengomposan, bau kompos tersebut seperti bau tanah biasa dan tidak beraroma busuk. 

Anda boleh menggunakan kompos erikasus ini untuk menyemai benih atau menanam anak pokok dalam pasu bagi tumbuhan yang tumbuh dalam tanah berasid seperti pokok blueberry, pokok cranberry dan sebagainya. Maksudnya untuk menyemai benih blueberry dan semua jenis berry wajib menggunakan media berasid.

Campurkan 2 bahagian peatmoss ke dalam bekas bersaiz besar, tambah 1 bahagian kompos erikasus, 1 bahagian pasir, 1 bahagian perlite dan 1 bahagian tanah kebun. Gaul kesemua bahan dalam satu bekas sehingga sebati. Bolehlah dimasukkan ke dalam pasu besar atau bekas semaian untuk proses menyemai benih yang ingin di semai.

Peringatan kepada para pembaca yang budiman, kompos eriksus tidak sesuai ditanam dengan benih yang menyukai tanah ph neutral (6.5-7.5). Jika menanam tumbuhan/tanaman seperti ini sila guna media kompos biasa yang banyak dijual di pasaran atau membuat media campuran biasa di rumah. Jimat duit dan tenaga.
Di negara barat kompos erikasus ada dijual di kedai-kedai pertanian dan nusery mereka bagi menampung keperluan menanam pokok yang sesuai tumbuh pada media berasid. Ia dipanggil dalam pembungkusnya seperti ericaceous compost. Jika anda mempunyai duit lebih boleh dapatkan kompos erikasus ini untuk menyemai benih blueberry dan cranberry.
Semoga entry ini membantu para pembaca untuk cara-cara menanam pokok atau tanaman yang tumbuh elok pada media berasid. Dengan itu pokok anda akan hidup subur dan mendapatkan hasil buah yang lumayan untuk dinikmati oleh anda dan keluarga anda. Jom membuat kompos erikasus…
Selamat bertani dan menuai hasil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.