Buncis Kuning Renek Juga Meriah Buahnya.

Pejam celik pejam celik sudah masuk ke ambang bulan Febuari 2018, macam sebulan rasanya 3 hari je. Masa memang cepat sangat berlalu. Enjin belum dimulakan lagi untuk azam 2018 sudah bertukar bulan. Apa-apa pun inilah lumrah kehidupan, kena hadapi dengan tabah, segala masalah ada cara penyelesaiannya cuma cepat atau lambat itu sahaja. Melalut ke mana pula ni hahahaha…Hari ini tanomkinotuan ingin berkongsi satu lagi benih buncis yang boleh dikira rare atau jarang ditemui di negara kita. Lazimnya kita menyukai buncis hijau bulat yang dijual di pasar atau pasaraya. Ya siapa yang tidak kenal buncis hijau bulat. Masak tumis dengan telur dan sedikit sos tiram sangat-sangat mengujakan apatah lagi buncis masa telur kuning masin fuhhhhhhhh… isteri mu lalu depan pun tak pandang, cuba lah… tapi kalau isteri mu sound sikit jangan salahkan tanomkinotuan ya.. perbuatan anda tanggungjawab anda sendiri. hihi

Kejayaan dan keinginan mencuba menanam buncis ini sangat ketagih. Selepas kejayaan demi kejayaan menanam buncis, keinginan untuk mencuba menanam variati buncis lain berkobar-kobar. Harap keinginan ini tidak menyusutkan wang tanomkinotuan dalam simpanan bank. Jika tidak dikawal alamat ikat perut sehingga hujung bulanlah jawabnya. Apa tidaknya benih online terhidang depan mata cuma klik dan bayar. Inda kau kampisan kata orang Sabah, kiki.

Jadi dengan perasaan terkawal dan berpandukan iman tanomkinotuan menjelajah ke alam maya dengan melayari laman sesawang ke laman sesawang lainnya. Hingga laman sesawang bahasa Ferancis pun dilawati. Tanomkinotuan tidak tahu berbahasa Ferancis, tengok gambar-gambar sahaja. Maka didapati bahawa variti buncis sangat banyak ditanam di sebelah benua di sana. Terpandang buncis renek buah kuning. Eikkk buncis renek kuning, buncis renek ungu dah pernah tanam, buncis hijau renek sudah pernah tanam, so apa salahnya tanam buncis kuning renek ini. Mana tahu ada rezeki pokok buncis kuning menghiasi laman rumah kan?

Dengan mempertimbangkan segala-galanya tanomkinotuan membeli benih buncis online dan siap urusan pembelian. Sekarang ini era teknologi mudah dan cepat hanya tunggu kiriman sampai. Sambil menunggu kiriman benih sampai ke alamat yang diberikan tanomkinotuan menyediakan media campuran berkualiti tinggi khas untuk buncis kuning renek ini. Tanomkinotuan menggunakan beberapa bahan seperti cocopeat dan peatmoss, pasir sungai, kompos buatan sendiri dan sedikit perlite. Media campuran ini sangat poros dan kaya nutrient. Digaul bersama dan dimasukkan ke dalam plastik dan disiram cecair kencing cacing dan peram sehingga benih sampai. Tujuannya agar media tadi sebati dan pembentukan bakteria baik untuk kebaikan pokok tanaman.

Tahun ini tanomkinotuan menanam sayuran semuanya dalam polibag, pasu dan bekas terpilih. Tanomkinotuan merehatkan diri dahulu menanam sayuran menggunakan batas, sebab itu gambar-gambar sayuran kebelakangan ini semuanya dalam pasu atau polibag. Bukanlah bermaksud tanomkinotuan meminggirkan kaedah tradisional tetapi mengubah sedikit dari kebiasaan yakni menggunakan batas ke polibag dan pasu.

Tempoh 2 minggu sudah tiba dan benih buncis kuning renek sudah pun sampai ditangan tanomkinotuan. Apa lagi bertambah-tambah keterujaan dalam hati, gembira semacam. Melihat tulisan pembungkus sepatah haram tidak difahami, apa tidaknya tulisan dalam bahasa Perancis. Cuma lihat sahajalah yang termampu.

Ketibaan benih buncis renek ini menambah semangat tanomkinotuan untuk turun ke laman rumah pada pagi sabtu. Cuaca sangat baik dengan sang mentari malu-malu menunjukkan diri di celah-celah pepohonan belakang rumah. Kicauan burung sahut menyahut menandakan cuaca hari ini sangat baik hingga ke petang. Tanomkinotuan sedang ‘membuat ramalan cuaca’ pada pagi ini. Media yang telah siap diperap dikeluarkan dari plastik. Wahhhhh… selama dua minggu bakteria menjalankan kerja rutin dengan baik. Media kelihatan banyak tompokan putih di serata media. Ini tandanya tanah atau media bersedia untuk digunakan. Namun begitu tanomkinotuan mengambil pilihan untuk menyemai dalam cup plastik terlebih dahulu dan boleh disimpan ditempat selamat selama 2 hingga 3 minggu.

Selepas dua minggu tanomkinotuan alihkan anak pokok buncis kuning ke pasu yang telahpun diisi dengan media campuran yang telah diproses tempoh hari. Tidak sukar untuk mengalihkan anak pokok dari cup plastik ke pasu. Hati-hati untuk media dalam cup tu tak berderai atau pecah. Korek lubang ditengah pasu sedalam 4 inci atau ikut saiz dan tinggi media dalam cup plastik tersebut. Dengan perlahan-lahan pindahkan ke lubang dan timbus semula dengan tanah disekelilingnya. Tanomkinotuan menyimpan pasu ditempat separa teduh dahulu kerana sebelum ini anak pokok buncis renek kuning disimpan di tempat teduh, tanomkinotuan tidak mahu anak pokok terkejut dengan sinaran matahari terik.

Hari demi hari, minggu demi minggu dan bulan demi bulan genaplah 3 bulan lebih pokok buncis renek kuning telah membesar dengan jayanya. Mengeluarkan hasil buah yang sangat mengujakan. Bunga yang keluar dari celah-celah batangnya berwarna kuning susu dan transfomasi kepada buah berwarna hijau muda, sekali lagi dengan perlahan-lahan bertukar kepada warna kuning seperti dalam gambar di atas.

Tanomkinotuan menuai beberapa buah buncis kuning renek ini untuk dijadikan santapan tengahari, memang sedaplah rasa buncis ini. Aromanya sama dengan buncis hijau tu. Sudah dinamakan dengan buncis kan? haha

Kepada mereka yang meminati menanam buncis renek kuning boleh dapatkan dari tanomkinotuan. Hanya RM2 sepeket (5 biji), kos pos RM5 (Pos ekspress), Pos biasa rm2 dan pos laju rm12. Atau boleh layari website benih online di SINI untuk pelbagai benih yang available.

Jom menanam buncis renek dilaman rumah sendiri untuk bekalan sayur bebas kimia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.