Cara Membuat Baja Organik Cecair Untuk Sayur dan BuahMaklum bahawa kebanyakan baja organik sama ada pellet, tablet, serbuk atau cecair sangat mahal harganya. Apatah lagi baja organik import dari negara luar. Oleh itu, bagaimanakah kita mendapatkan baja organik yang murah? Bolehkah kita membuat baja organik sendiri? Berikut adalah cara dan panduan membuat baja organik cecair yang anda boleh buat di rumah dengan bahan-bahan yang mudah didapati.


Bahan-bahan yang diperlukan ialah:

1. 1 kilo tumbuhan hijau (rumput, daun pokok renek dan sebagainya).

2. 1 kilo molussa non-sulfur atau gula perang.

3. 1 liter air tanpa klorin. Sekiranya menggunakan air berklorin, dedahkan air itu kepada cahaya dan udara selama dua malam untuk menbebaskan klorin tersebut.

4. Kontena atau baldi untuk menyimpan atau menjeruk bahan-bahan organik.

5. Kain atau plastik untuk penutup.

6. Getah atau tali.

7. Botol dan penapis.

Cara membuat baja organik cecair:

Pertama, masukkan tumbuhan hijau pilihan anda (boleh guna rumput di halaman rumah anda, daun pokok renek, atau potongan dahan bunga anda. Ambil daunnya sahaja) ke dalam baldi atau kontena.

Kedua, tambahkan air satu liter ke dalam baldi yang berisi tumbuhan hijau tadi. Boleh menabah air jika merasakan ianya kurang.

Ketiga, masukkan molussa non-sulfur atau jika tidak ada boleh guna gula perang yang ada dijual di kedai atau pasaraya. Gaul hingga gula perang atau molussa sebati dengan air dan bahan tumbuhan tersebut.

Keempat, tutup menggunakan kain atau plastik dan ikat ketat agar tidak ada bendasing yang masuk ke dalam yang boleh nerosakkan proses penjerukan baja.

Kelima, simpan baldi berisi bahan proses baja organik cecair tersebut di tempat selamat contohnya di stor atau kawasan jauh dari ganguan orang ramai. Tempat menyimpan harus ditempat gelap (cahaya kurang). Jangan buka dan alihkan baldi dalam tempoh seminggu agar proses penjerukan berjalan lancar.

Keenam, selepas seminggu buka penutup tersebut dan jangan terkejut akan baunya yang kurang menyenangkan dan kulat di permukaannya kerana baja organik cecair anda sudah sempurna. 

Ketujuh, alihkan air dan sisa baja organik cecair anda dengan menapisnya ke dalam botol yang disediakan. Jangan tutup ketat penutup botol tersebut agar udara boleh memasuki botol yang berisi baja cecair organik. Simpan botol di tempat gelap seperti dalam stor atau garage. 

Maka setelah anda menapis baja organik cecair anda maka selesai dan sempurnalah sudah proses membuat baja cecair organik anda. Cara untuk menggunakan baja cecair organik ini ialah isikan satu tutup penuh baja organik cecair anda dan campurkan dengan satu gelen air tanpa klorin. Sembur pada tanaman anda termasuk daun, batang dan batas atau tuang ke batas secara langsung. Lakukan pembajaan di awal pagi atau waktu petang dan sembur atau siram selang seminggu pada tanaman anda. Goncang botol tersebut seminggu sekali agar oksigen dapat dibekalkan kepada bakteria di dalamnya.

Baja cecair organik ini mengandungi kandungan nitrogen yang tinggi dan sedikit mineral lain. Ia sesuai untuk tumbuhbesaran tanaman anda. Namun perlu juga membubuh baja NPK organik untuk hasil yang memuaskan. Baja cecair organik ini fungsinya sama dengan kompos teh cumanya bahan yang digunakan antara keduanya adalah berbeza. Anda boleh membuatnya di rumah. Bahannya mudah diperolehi dan senang prosesnya. Belailah tanaman anda dengan baja cecair organik untuk menghasilkan tanaman yang bersih dan selamat dari bahan-bahan kimia. Baja organik cecair berbeza dengan kompos teh di mana baja organik cecair dibuat menggunakan tumbuhan hijau manakala kompos teh pula diproses melalui kompos yang berkualiti.

Selamat bertani dan menuai hasil.

0 thoughts on “Cara Membuat Baja Organik Cecair Untuk Sayur dan Buah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.