Cili Jalapeno Ungu Sangat Rare Dimata Tanomkinotuan

Apa khabar kepada semua pembaca. Sudah lama dan jarang saya update blog ini disebabkan kesibukan kerja-kerja harian. Sudah hampir pertengahan tahun 2018, tidak lama lagi bulan ramadhan akan menjelma. Masa inilah paling sesuai menanam sayur untuk raya nanti hihi.

Menanam cili di laman rumah satu terapi yang mendamaikan. Sudah banyak variati cili pernah tanomkinotuan tanam di laman rumah bermula tahun 2014 lagi. Antara jenis cili yang pernah ditanam ialah cili padi hutan, cili padi thai, cili putih borneo, cili bomb ceri, cili taiwan, cili hijau, kapsikum hijau, cili bolivia dan aji charapita merah. Jika kena caranya cili boleh tumbuh dengan baik. Yang paling penting baikpulih tanah yang digunakan mengikut konsep tanah dalam hutan tebal. Hihi

Masa tanomkinotuan mencari info mengenai penanaman cili di internet, terbaca satu artikel mengenai cili jalapeno ungu. Jenis buah pendek gemuk dan buah jenis jatuh ke bawah. Teruja tanomkinotuan dan berazam mendapatkannya. Tanomkinotuan teringat kawan dari Indonesia yang merupakan penanam dan pengemar pokok cili. Tanonkinotuan kirim gambar melalui email dan tidak lama dari itu mendapat balasan dan dia katakan dia ada tanam dan ada benih. Tanomkinotuan terlompat girang dan berurusan mendapatkan benihnya. Kini tinggal tunggu benih sampai ke tangan. 

Sementara menunggu benih sampai, tanomkinotuan membuat media campuran terbaik untuk cili ini. Tanomkinotuan hanya dapat berkerja pada hujung minggu memandangkan tanonkinotuan berkerja di luar daerah. Oleh itu kena cepat siapkan media. Tanomkinotuan campurkan peatmoss, cocopeat, pasir sungai dan kompos tinja dengan nisbah 2:1:1:1. Kemudian gaul kesemua bahan dan dimasukkan ke dalam pasu. Siram menggunakan air siraman kencing cacing (cecair dari ternakan cacing). Letak di tempat selamat dan biarkan media sebati dan pembiakan mikroorganisma baik dalam tanah. 

Untuk semaian benih nanti tanomkinotuan hanya menggunakan peatmoss sahaja jadi tidak perlulah bersusah payah membuat starting mix (media campuran untuk semaian). 

Menunggu benih jalapeno ungu sampai ke Sabah seperti menunggu kucing bertanduk. Setiap detik dikira menyebabkan sehari bagaikan setahun. Seminggu bagaikan seabad. Mahu tidak mahu kena sabar dan berpura-pura sibukkan diri agar hati tidak selalu memikirkannya. Sama lah semasa berpuasa nanti, jangan ikut perasaan sangat senantiasa ingat Allah dan lakukan rutin seperti biasa. 

Setelah sebulan lebih barulah benih cili jalapeno ungu sampai di tangan tanonkinotuan. Sampai di rumah pada petangnya tanonkinotuan rendam dengan air semalaman dan esoknya barulah disemai menggunakan peatmoss. Kaedah menyemai benih tidaklah cerewet sangat. Mudah sebenarnya. 

Tanomkinotuan masukkan peatmoss dalam cup plastik (bekas minuman) sehingga penuh dan taburlah benih jalapeno ungu di permukasn media. Lapisi sedikit lagi tanah di atasnya dan siram. Letak ditempat selamat dan masih terkena cahaya pagi sehingga jam 10 pagi. Spray jika media nampak kering. Tempoh percambahan selepas 14 hari. 

Sangat mengujakan anak-anak cili jalapeno ungu yang mula menampakkan diri di atas permukaan tanah. Tanomkinotuan spray dengan air cacing yang dicairkan (nisbah 1:30) untuk menguatkan anak pokok untuk tumbuh dengan baik. 

Setelah anak pokok mempunyai 4 helai daun. Tanonkinotuan alihkan ke pasu yang disediakan. Selepas satu bulan lebih media dalam pasu. Lumut hijau telah memenuhi ruang menandakan tanah sangat bagus dan sihat. Jangan khuatir jika terdapat lumut hijau pada tanah. Itu tandanya tanah anda sangat sihat.

Kini masa untuk menjaga anak pokok menjadi pokok rimbun yang sihat. Tanonkinotuan membaja dua minggu sekali dengan baja subur organik. Selama sebulan lebih selepas dialihkan ke pasu. Merumput tidak berlaku kerana tidak ada rumput dalam pasu cumanya kena siram mengikut keadaan agar pokok tidak kekeringan. Menyiram pokok cili wajib ikut keadaan. Jika tanah sangat lembab menyebabkan kehadiran fungi yang merosakkan pokok dari akar menyebabkan daun keriting dan ianya sukar dirawat. Untuk mengelak daun kerinting pada daun cili, tabur kapur pertanian seminggu sebelum anak pokok cili dipindahkan ke tempat menanam.

Pokok cili jalapeno semakin membesar dan mula hasilkan kudup bunga. Masa inilah paling sesuai menabur baja buah untuk menggalakkan pokok menghasilkan banyak bunga dan buah.

Selepas 3 bulan lebih maka kelihatan buah-buah berjuntaian di setiap ranting pokok. Bunga cili jalapeno agak keunguan sedikit. Selepas dua hari bunga akan gugur dan kelihatan buah saiz kecil muncul berwarna hijau muda. Semakin buah membesar warna ungu akan memenuhi keseluruhan buah tersebut seterusnya. Sangat-sangat mengujakan. 

Buah cili ini telah tanomkinotuan matangkan untuk benih yang seterusnya. Tanomkinotuan semai semula untuk benih dan dijual kepada para pembeli yang berminat untuk menanam cili jenis ini. 

Selamat bertani dan menuai hasil. 

0 thoughts on “Cili Jalapeno Ungu Sangat Rare Dimata Tanomkinotuan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.