Jenis sayuran dan Herba Awal Tahun 2018

Kesibukan awal tahun menyebabkan blog terabai seketika. Wajib laksanakan dahulu semua tugasan yang harus disiapkan segera barulah boleh melakukan akriviti sampingan seperti menambah entry pos dalam blog.

Tidak ketinggalan saya ucapkan selamat tahun baru kepada semua. Moga tahun ini mampu memperolehi kebaikan dan kehidupan yang bahagia. Tanomkinotuan ingin memperbaiki mutu penjualan benih secara online dan mampu milik. Hari ini tanomkinotuan berkongsi gambar-gambar sayuran dan herba sebagai tatapan pembaca. 


Sudah 4 kali tanomkinotuan menanam bendi arab ini (Star Of David Okra), Buah kontot gemuk. Enak cicah sambal belacan. HihiIni adalah daun sup kerintingm daun halus kecil dan bila dilihat dari jauh seakan-akan kerinting. Aroma jauh berbeza dengan daun sup yang banyak dijual di pasaran. Sangat berkhasiat bagi mereka yang mahu menjaga kesihatan badan. Kisar daunnya dan campur sedikit air. Minum airnya ketika perut masih kosong.Pokok bangun-bangun atau pokok oregano ini mempunyai aroma yang sangat kuat. Ia sangat mujarab mengubati selsema dan batik-batik dengan mengambil 5 helai daun, bersihkan dan tuang dengan air panas. Sejukan dan boleh minum pagi dan petang sehingga selsema dan batuk reda.Kacang pelita adalah tumbuhan berasal dari Thai dan sekitarnya. Buah enak dimasak sebagai sayur. Terung Ungu panjang ini tanomkinotuan tanam untuk mendapatkan benihnya. Kadang-kadang buah dituai untuk dijadikan sayur hihi.Tumbuhan ini juga digelar oregano. Aroma tidak jauh beza dengan oregano di atas itu tadi. Jika hendak memerap daging boleh letak daun oregano ini untuk hilangkan hanyir.


Selalu kita jumpa tutan hijau saiz kecil kan? hari ini tanomkinotuan tunjukkan pucuk ranti gajah atau tutan gajah di mana pokok, buah dan daun sangat besar berbanding dengan tutan hijau jenis biasa yang banyak dijual di pasar. Buah dan pucuk muda boleh dimakan sebagai sayur. 


Terung ungu jepun ini sangat besar buahnya. Sesuai dengan cuaca di negara kita ia tumbuh dengan subur dan menghasilkan buah terung yang banyak.Akhir sekali ialah anak pokok Globe Artichoke ini semakin membesar dalam pasu. Ia diletakkan diluar sahaja dengan panas dan hujan. Pokok masih membesar dengan jayanya. Tunggu 3 tahun baru dapat merasa buah seakan kudup bunga yang belum kembang. Tanomkinotuan sangat teruja dengan pokok ini. 

Inilah sebahagian tanaman tanomkinotuan yang masih kekal di awal tahun 2018. Kesibukan melanda menyebabkan blog ini lama tidak dijenguk. In sha Allah apabila siap semuanya tanomkinotuan akan rajinkan diri untuk update apa yang perlu.

Untuk makluman semua, entry pos jual benih online tanomkinotuan sudah tamatkan perkhidmatannya. Ia ditukar ke laman sesawang benih online yang boleh di jejaki disini. Anda boleh membeli benih online di laman sesawang tersebut dengan mudah dan cepat. Selamat membeli dan selamat bertani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.