Keterujaan Menanam Tomato Indigo Rose

Menanam pokok tomato di laman rumah adalah satu kepuasan yang tidak terhingga kepada tanomkinotuan, dari mula di semai hinggalah menuai hasil penat lelah selama ini berbayar setelah pokok tomato yang ditanam menghasilkan buah yang cantik. 

Sebelum ini tanomkinotuan pernah mencuba menanam pelbagai jenis tomato seperti tomato ceri, tomato ceri anggur, tomato brandywine, tomato roma, tomato sungold, tomato plum gelap dan tomato ceri woodwick. Jika boleh tanomkinotuan mencuba menanam semua jenis tomato yang wujud tetapi disebabkan kekangan bekalan benih di Malaysia di mana kurang menyediakan benih tomato pelbagai variati. Oleh yang demikian sambil-sambil berguru kepada google terpandang satu jenis pokok tomato berwarna hitam. Adrenalin tanomkinotuan naik mendadak apabila terlihat buah tomato hitam ini. Keterujaan semakin bertambah.

Tanomkinotuan mencuba mendapatkan maklumat tomato tersebut dan ianya adalah jenis heirloom dan non-GMO. Dengan berbekalkan azam chewahhhh…. maka tanomkinotuan membeli benih tomato hitam ini yang digelar tomato indigo rose (Indigo rose tomato). Selepas dua minggu benih tomato indigo rose sampai di tangan tanomkinotuan. 


Ketibaan benih tersebut menyebabkan semangat dan keterujaan tanomkinotuan tidak dapat digambarkan dengan kata-kata mahu pun tulisan, memanglah sebab tanomkinotuan pun tak mampu menulis perasaan dan keterujaan itu di sini… hahaha.

Oleh yang demikian bermulalah episod tanomkinotuan untuk memulakan projek baharu menanam benih tomato indigo rose tomato ini. Oleh kerana variati baharu, tanomkinotuan mencuba sedaya upaya menyediakan batas yang seeloknya. Rugi jika benih ini tidak diberi perhatian sepenuhnya.

Tomato menyukai full sun atau semi-shade, tanah poros dan kaya nutrient. Oleh yang demikian tanomkinotuan mencuba untuk menyediakan batas menggunakan campuran tanah hitam dan habuk kayu reput. Dengan memasang batas (raised bed) tanomkinotuan penuhkan dengan media campuran tanah hitam, serbuk kayu reput, cocopeat dan vermicast. Sedikit kapur pertanian bagi membaikipulih tanah dari berasid. Tanomkinotuan rehatkan 2 minggu dan sambil merehatkan media tersebut tanomkinotuan semai benih indigo rose tomato pada bekas semaian.

Tanomkinotuan menggunakan peatmoss sebagai media semaian. Meedia peatmoss memang terbaik untuk semaian. Boleh beli peatmoss di kedai nusery berhampiran. Peat moss dan cocopeat adalah dua benda berbeza. Jangan terseilap. Jika tidak ada peat moss bolehlah menggunakan cocopeat. Dengan menaburkan benih di atas permukaan tanah dan siram. Benih akan tenggelam dengan sendiri dan juga ada benih yang timbul tetapi jangan risau kerana akarnya akan masuk ke dalam.

Tips menyemai benih tomato adalah media janganlah terlalu basah sangat sekiranya diletakkan ditempat  semi-shade. Ini kerana bila media terlalu basah kulat mudah membiak dan boleh menyebabkan akar anak pokok tomato anda diserang dan mati.


Selepas dua minggu media pun sudah boleh digunakan dan benih tomato juga sesuai dialihkan ke batas.

Tibalah masa mengalihkan anak pokok tomato ke batas, tanomkinotuan periksa sekali lagi tanah tersebut dan mengemburkannya sekali lagi.  Tujuannya untuk mendapatkan kualiti pengudaraan yang baik dalam tanah. Tanomkinotuan berpuas hati. Nampak tanah tersebut subur dan kaya dengan nutrient dengan memperlihatkan lumut biru pada media. Ini tandanya tanah berada dalam keadaan subur.

Dengan membuat lubang 3 inci dalam dengan jarak 3 kaki, tanomkinotuan tanam anak pokok tomato indigo rose dengan hati-hati. Oleh kerana tanomkinotuan semai benih tomato indigo rose secara rawak. Maka tanomkinotuan terpaksalah mencabutnya dan tanam ke dalam batas. Untuk mengelakkan anak pokok tomato indigo rose tomato mengalami layu dan mati tanomkinotuan sungkup dengan jaring hitam selama seminggu.


Selepas 7 hari tanomkinotuan buka jaring hitam tersebut kerana anak pokok sudah kuat menerima cahaya matahari terik. Apa yang harus dilakukan ialah menyiramnya dua kali sehari untuk elak kekeringan pada musim panas. 

Selepas dua minggu dialihkan tanomkinotuan tabur baja subur untuk membantu pokok tomato ini membesar dengan baik. Harus diingat pokok tomato mudah diserang penyakit akar di mana kesannya daun akan mengeriting. Oleh yang demikian jaga media tersebut dengan tidak menyiram dengan air yang banyak.

Sebulan selepas dialihkan pokok tomato indigo rose sudah menampakkan kudup bunganya. Pada masa ini bolehlah menabur baja buah untuk kudup bunga kuat dan menghasilkan buah yang berkualiti tinggi. Tanomkinotuan sangat-sangat teruja apabila pokok tomato indigo rose yang berjumlah 7 pokok ini menghasilkan buah kali pertama. Buah yang terhasil pada mulanya ialah berwarna hijau muda dan bertukar menjadi ungu/hitam di atas apabila terkena cahaya matahari.

Buah tomato indigo rose tidaklah jadi hitam sepenuhnya, mana bahagian buah yang terkena cahaya matahari maka disitulah akan berubah warna ke warna hitam/ungu. Bahagian yang tidak bertukar menjadi ungu/hitam ia akan bertukar menjadi merah-oren apabila sudah masak.

Kini tanomkinotuan mula menuai buah masak tomato indigo rose ini. Buahnya separa keras dan sangat sedap tetapi tidaklah semanis rasa seperti sungold tomato. Namun keunikan tomato indigo rose ini menyebabkan tanomkinotuan bersemangat untuk menanamnya. Kata orang pelbagai variati tomato ditanam dapat menambah pengetahuan kepada pokok tomato dari pada rasa, struktur, buah, cara menanam dan paling penting pengetahuan kita akan berkembang. Jom menanam pokok tomato…

untuk benih indigo rose tomatoes ini boleh hubungi saya di email borosmomogun@gmail.com atau no whatsapp 019-5320756 (jus) untuk pertanyaan lanjut. Dijual sepeket rm2.00 dengan postage rm4. Tempah sekarang….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.