Moringa Pokok Yang Berkhasiat Untuk Kesihatan

Masa tanomkinotuan masih kecil teringat tanomkinotuan banyaknya rumah-rumah orang Kadazan/Dusun ditempat tanomkinotuan menanam pokok ini. Tetapi seingat tanomkinotuan tidak ada yang makan sebagai sayur. Mereka hanya menanamnya untuk dituai dan dijual ke pasar mingguan di pekan Keningau. Pernah tanya orang-orang tua dahulu kenapa tidak memakan sebagai sayur. orang tua tersebut mengatakan tidak biasa dan tidak tahu cara makan walaupun selalu berinteraksi dengan pembeli tegar pokok moringa ini di tamu. Istilah pertama yang menyapa ke telinga tanomkinotuan ialah pokok kelor. Kaum Bugis dan Bajau di Sabah sangat menyukai memakan daun pokok ini. Hingga sekarang setiap kediaman mereka atau kawasan penempatan mereka wajib ada sepokok dua pokok moringa. Tetapi hari ini, sudah ramai menanam pokok ini tidak kira bangsa.
Bila sudah menginjak dewasa barulah tahu pokok ini sangat berkhasiat kepada tubuh badan. Daunnya dituai dan daun bersaiz kecil ini ditanggalkan dari batang daunnya lalu di masak dengan pelbagai resepi kegemaran.

Pokok moringa atau kelor ini dikenali sebagai Moringa Oleifera dalam bahasa botaninya dan tergolong dalam keluarga moringaceae. Juga digelar sebagai moringa, murunggui, morunggai, kelor, drumstick tree. Moringa adalah pokok asli dari wilayah kaki himalaya dan India dan sesuai tumbuh pada iklim tropika dan sub-tropika. Daunnya dimakan sebagai sayur dan bijinya boleh dijadikan minyak dan digunakan sebagai ubat di sesetengah tempat khususnya di India dan sekitarnya.

Tanomkinotuan memperolehi benih moringa ini pada seorang nenek yang ada menanam pokok tersebut. Nasib tanomkinotuan sangat baik kerana masa itu pokok moringa berbuah lebat dan sudah ada yang matang. banyak buahnya jatuh ke tanah. jadi tanomkinotuan hanya nmengambil satu batang buah yang dah jatuh dengan keizinan nenek tersebut.

tanomkinotuan menanamnya di kebun jalan kimanis batu 6. Tanah ni tanah yang ditanam pokok getah. Ada sebahagian tanah yang terbiar dan inilah tempat tanomkinotuan tanam benih moringa ini. tanomkinotuan tidak menggunakan method penanaman yang diwar-warkan oleh pakar pertanian. Apa yang tanomkinotuan buat ialah korek lubang 3 inci dan tanam benih kemudian timbus. Tidak siram pun. Dua minggu lepas tanomkinotuan ke kebun semula dah bercambah dengan baik. Dan kini pokok tu dah besar panjang menjulang tinggi. Abang tanomkinotuan telah membuat pemangkasan dan tidak lama kemudian ia bertunas dengan tunas yang sangat cantik seperti mana dalam gambar di atas.

Jika anda ingin menanam benih moringa ini janganlah ikut cara tanomkinotuan. Sila ikuti panduan ringkas di bawah untuk menanam benih moringa. Pokok moringa menyukai apa-apa jenis media/tanah. dari jenis tanah loam, gambut atau clay tetapi yang penting tanah tersebut harus diperkayakan dengan zat makanan jika anda menanamnya dalam pasu.

Sediakan media campuran yang boleh dibeli di kedai nusery berhampiran. Masukkan ke dalam pasu (sila pilih pasu bersaiz besar) hingga penuh dan hentak-hentakkan secara perlahan bagi memadatkan tanah tersebut tambah tanah lagi jika perlu. buat lubang ditengah sedalam 3 inci dan masukkan benih. Timbus lubang kemudian siram dengan air banyak. Percambahan mengambil masa 14 hari ke atas untuk bercambah atau mengikut kondisi benih anda. Baja tanah dua minggu sekali dengan menggunakan baja subur organik atau sebulan sekali jika menggunakan baja kimia. Selain benih moringa juga boleh ditanam menggunakan keratan batang.


Kandungan nutrient pada pokok moringa sangat tinggi terutama pada daunnya. 5 cup daun pokok moringga mengandungi Vitamin B, vitamin C, Provitamin A (beta-korotin), vitamin K, mangan dan protein. Buah moringa muda pula mengandungi vitamin C, fiber, potasium, magnesium dan mangan. Bijinya pula tinggi kandungan vitamin C dan sedikit vitamin B. Oleh yang demikian, memakan bahagian dari pokok moringa ini memberikan zat makanan yang berguna kepada tubuh badan.

Selalunya bahagian yang dituai untuk makanan dan perubatan ialah daun, buah dan bijinya. Daun dimasak sebagai sayur, boleh ditambah dalam telur dadar (omelet) atau dimasak tumis. daun juga sedap dijadikan jus. Buah muda juga dituai untuk dimasak sebagai sayur. Amat sedap dicampurkan ke dalam menu kari ayam atau ikan. Ia lembut dan berlemak sedikit. Bijinya pula digunakan sebagai serbuk dan diminum untuk kesihatan, selain itu bijinya juga diproses sebagai minyak moringa.

Sekiranya anda mempunyai pokok moringa ini, tuai daunnya dan keringkan daun tersebut hingga kering. Simpan ditempat bekas bertutup. Jika hendak guna ambil daun kering secukupnya dan rendam dalam air hingga lembut bolehlah dimasak mengikut kesukaan atau dikisar sebagai jus minum pagi sebelum serapan. Tanomkinotuan amalkan meminum jus daun moringa waktu pagi sebelum serapan.

Kepada pembaca sekalian. Keperluan pokok moringa di abad ini sangatlah berguna. Tanam sepokok pokok moringa boleh menceriakan anda sekeluarga. Ia bukan sahaja boleh menjadi ubat alternatif tetapi juga boleh petik daun dicampurkan ke dalam telur dadar untuk serapan ahli keluarga. Tidakkah anda teruja akan pokok moringa ini?


Selamat bertani dan menuai hasil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.