Panduan Membeli Benih Online menggunakan Phone.

Bermula pada tahun ini pembelian benih-benih dari blog tanomkinotuan.blogspot.com adalah boleh dibeli dari laman sesawang DISINI. Berikut panduan membuat pembelian benih menggunakan aplikasi telepon bimbit anda.Taip alamat laman sesawang menggunakan http://www. tanomkinotuan.com dan paparan di atas akan muncul di skrin telepon bimbit anda. Klik 3 garis sebelah kiri di atas tersebut.


Setelah anda klik 3 garis sebelah kiri di atas maka paparan berikut akan keluar. Klik butang ‘SHOP’ untuk ke bahagian gambar-gambar benih.
Setelah butang ‘SHOP’ diklik maka anda akan dibawa ke bahagian gambar-gambar benih. Anda boleh scroll ke bawah untuk melihat benih mana yang anda hendak beli. Klik no 1,2,3,… di bawah untuk melihat pelbagai benih yang available.

Jika berminat dengan benih tersebut klik gambar tersebut dan anda akan dibawa ke bahagian gambar benih dan scroll ke bawah untuk membaca kenyataan mengenai benih.


Di bahagian kenyataan yang dipaparkan. Klik pada ‘ADD TO CHART’ untuk tempahan. Benih tersebut secara automatik akan masuk ke dalam bakul auto. Anda boleh meneruskan pembelian benih dan lakukan cara yang sama.

Apabila anda sudah selesai membeli, sila klik simbul bakul/keranjang sebelah kanan di atas. 


Anda akan di bawah ke paparan berikut, klik ‘CHECKOUT’

Maka paparan berikut akan muncul di skrin telefon dan anda diminta untuk mengisi maklumat penting mengikut item-item yang terdapat dalam skrin. Isi maklumat tersebut dengan betul sehingga selesai. Info yang diberikan khususnya alamat akan digunakan untuk mengirimkan tempahan benih anda. Jangan lupa mengisi email anda, email anda akan menghantar bukti belian ke email anda sebagai rujukan. Pada telefon bimbit anda ia boleh discroll ke bawah.


Sila pilih kos pos di atas. Pastikan anda memilih kos yang betul dengan kuantiti benih yang dibeli. Makluman kepada pembeli:

1. Pos biasa rm2 – maksimum benih hanya 10 pek sahaja/ Keratan pokok, anak pokok dan biji bersiz besar tidak boleh menggunakan pos biasa.

2. Pos ekspress rm5 – maksimum benih hanya 25 sahaja/ Keratan pokok, anak pokok dan biji bersiz besar tidak boleh menggunakan pos ekspress.


3. Pos laju rm12 – terhad di bawah 500 gram, jika melebihi 500 gram bayaran ekstra akan dikenakan.


Dan klik ‘place order’ di bawah sekali untuk sempurnakan pembelian.

Tahniah, pembelian benih anda telah selesai. Langkah seterusnya ialah buat pembayaran melalui bank menggunakan CIMB bank click (Jusery Bin Jausin – 7037965706) atau maybank2u (Jusery Bin Jausin – 160090411250) secara berasingan. 
Setelah selesai untuk membuat bayaran transfer, copy bukti slip bayaran dan nombor tempahan anda (contoh: #1755, #1761) kemudian send ke email borosmomogun@gmail.com atau whatup 019-5320756. Selepas bukti bayaran diterima tempahan benih anda akan dipos ke alamat diberikan dengan memaklumkan kepada pembeli dan no tracking akan diberikan kecuali pos biasa (setem).


Sistem ini sama dengan sistem lama tetapi kebaikan membeli benih menggunakan laman ini anda sudah tidak perlu menulis, copy and paste gambar. Apa yang anda perlu buat ialah klik benih yang nak dibeli hingga selesai, paparan harga itulah yang anda transfer dari acc anda ke acc bank admin. Mudah dan jimat.

Tunggu benih sampai ke rumah atau sila gunakan no tracking untuk menjejaki keberadaan kiriman DISINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.