Panduan Membuat Kicap dan Pes Kacang Soya (Pos pertama)

Bertemu kembali dalam ruangan ini. Tahun 2018 telah lama menjelang dan telah menguburkan kenangan-kenangan tahun 2017. Apa yang pasti jadikan kenangan lepas sebagai panduan hidup pada tahun 2018. Moga kita semua dalam keadaan sihat, murah rezeki dan paling penting adalah azam dan impian akan termakbul dengan jayanya.

Hari ini tanomkinotuan ingin berkongsi cara membuat kicap buatan sendiri dan pes kacang soya yang banyak dihasilkan di negara Korea sebagai rencah masakan mereka. Membuat kicap dan pes kacang soya sendiri mengambil masa 1 tahun lebih untuk menyiapkkannya, ini kerana kacang soya perlu diperam begitu lama untuk mendapatkan kicap dan pes soya yang berkualiti. Untuk entry ini tanomkinotuan tunjukkan cara awal menghasilkan blok kacang soya sehingga dikeringkan sahaja. Akan datang entry kedua dan ketiga akan menyusul.

Tanomkinotuan banyak melakukan kajian dari youtube dan website berkaitan bagi mendapatkan teknik dan cara betul membuat kicap dan pes kacang soya ini. Berikut adalah bahan yang diperlukan:


1. 1 kilo kacang soya organik
2. besen sederhana besar untuk merendam
3. Belanga untuk mendidihkan
4. Blander untuk menghancurkan

Cara menghasilkan blok kacang soya. 

Dapatkan 1 kilo biji kacang soya di pasaran. Pilih biji kacang soya yang segar, kurang kehitaman dan berwarna putih susu. Dapatkan biji kacang soya organik dan bebas kimia.

Cuci kacang soya sehingga bersih sekurang-kurangnya 3 kali dan asingkan biji yang kehitaman, terbelah dan rosak. Ini bagi mendapatkan biji kacang soya yang elok untuk penghasilkan blok kacang soya.

Masukkan biji kacang soya yang telah dicuci ke dalam besen dan tambah air sehingga menenggelamkan kacang soya tersebut. Rendam sehingga semalaman.

Setelah direndam semalaman, buang air rendaman tersebut dan cuci semula sekali untuk mengantikan air rendaman tadi kepada air bersih yang baharu.

Sediakan belanga atau periuk masukkan biji kacang soya ke dalam belanga tersebut dan tuang air bersih sehingga kacang soya tenggelam semuanya. Rebus selama 8 jam atau sehingga biji kacang soya telah benar-benar lembut. Untuk menentukan ianya sudah lembut picit menggunakan ibu jari dengan jari telunjuk. Jika ia pecah berderai itu tandanya biji kacang soya sudah sedia untuk langkah yang seterusnya.

Oleh kerana jimatkan masa, tanomkinotuan menggunakan periuk bertekanan tinggi merebus kacang soya dan hanya mengambil masa 55 minit sahaja. Setelah biji kacang soya menjadi lembut, cuci semula dan toskan.
Oleh kerana tanomkinotuan tidak mempunyai blander khas tidak menggunakan air maka tanomkinotuan menggunakan lesung batu untuk menghancurkan biji kacang soya tersebut. Tidak perlu 100 peratus hancur memadai 60 peratus biji kacang soya telah hancur dan masukkan ke dalam besen yang lain. Jika anda mempunyai blander jenis tidak menggunakan air, guna alat tersebut untuk jimat masa. Lakukan penghancuran benih kacang soya sehingga selesai.

Beginilah rupa kacang soya tersebut, bahagikan kacang soya hancur kepada 3 bahagian seperti dalam gambar. Jadikan blok empat segi. 
Beginilah blok kacang soya yang terhasil. Lakukan pembuatan blok kacang soya sehingga semuanya selesai. hati-hati ketika mengalihkan blok ini kerana ia mudah berderai atau patah.

Keringkan blok kacang soya di abwah sinaran matahari selama 2 minggu sehingga luarannya kering. Setiap 2 jam terbalikkan blog tersebut untuk mendapatkan kekeringan pada blok menjadi sekata.


Inilah blok kacang soya yang telah dijemur selama 2 minggu. Jika anda merasakan blok kacang soya tidak cukup kering tambah lagi menjemur selama 1 minggu.

Setelah kering dijemur selama dua minggu, ikat blok kacang soya seperti dalam gambar di atas dengan menggunakan tali rafia. Anda boleh menggunakan apa-apa tali yang difikirkan sesuai. Pada proses membuat blok kacang soya di Korea mereka menggunakan batang jerami padi untuk mengikat blok-blok tersebut bagi mendapatkan miroorganisma baik ke dalam blok kacang soya tersebut.

Sangkut kacang soya ditempat selamat dan bebas dari habuk atau pencemaran. Anda perlu gantung kacang soya ini di bawah sinaran matahari selama 3 bulan atau lebih. Berhati-hati terhadap serangan daripada serangga perosak. kadang-kadang serangga menjadikan blok kacang soya sebagai rumah untuk membiakkan telurnya. Apabila hal ini berlaku blok kacang soya anda sudah tidak boleh digunakan untuk membuat kicap dan pes kacang soya. Aromanya sudah berubah.

Selamat bertani dan menuai hasil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.