Panduan Mengalihkan Anak Pokok Daun Sup

Kita maklum bahawa daun sup wajib senantiasa ada dalam dapur untuk bekalan dan bahan dalam masakan apatah lagi jika mereka yang menyukai menu berasaskan sup seperti soto, mee sup dan sebagainya. Ketiadaan bahan asas ini memungkinkan menu sup kita ada kekurangan. Sering kali jika kita ke pasar mesti membeli seeikat dua daun sup untuk tujuan di atas.

Pernahkah anda menyemai benih pokok daun sup? atau adakah anda pernah membeli pokok daun sup di pasar dan mencuba menanamnya di pasu? Hari ini tanomkinotuan berkongsi cara mengalihkan daun sup dari pasu kecil ke pasu polibag yang lebih besar.

Untuk permulaan, beli benih daun sup yang ada dijual di kedai atau online. Semai dahulu dalam bekas semaian menggunakan peatmoss sebagai media semaian. Caranya masukkan peatmoss ke dalam bekas semaian hingga penuh dan tabur benih daun sup, siram media tersebut. Simpan bekas tersebut di tempat selamat dan masih terkena matahari pada waktu pagi atau petang seperti di tepi jendela, balkoni dan sebagainya. Siram atau spray jika media nampak kering. Percambahan benih daun sup adalah 2 minggu lebih (14 hari ke atas).

Untuk peringkat ini anda harus menunggu anak pokok daun sup di mana apabila sudah mempunyai 4 helai daun atau seperti dalam gambar di bawah barulah dialihkan ke tempat baharu. Seterusnya lihat panduan di bawah bagaimana untuk mengalihkan anak pokok daun sup secara bergambar.

Adalah sangat penting untuk anda mengambil berat mengenai jenis media yang digunakan. Sila gunakan media kaya nutrient, poros, tidak menakung air dengan lama dan pengudaraan yang baik. Anda boleh membeli media campuran di kedai yang bersesuaian dengan pokok daun sup. Juga anda boleh membuat sendiri media campuran untuk menanam pokok daun sup seperti campuran peatmoss, kompos, perlite/pasir dan sedikit vermicast (tanah cacing) dengan nisbah 2:1:1:1.

Maksudnya 2 bahagian untuk peatmoss, 1 bahagian untuk kompos, 1 bahagian untuk perlite atau pasir dan 1 bahagian untuk vermicast. Anda boleh menggunakan apa-apa bahan yang sedia ada di rumah seperti cocopeat dan lain-lain. Masukkan ke dalam satu bekas dan gaul hingga sebati. 

Kemudian pilih polibag bersaiz besar tidak kira polibag berwarna hitam atau putih, juga boleh menggunakan pasu plastik atau pasu tanah. Masukkan tanah tersebut ke dalam polibag sehingga penuh. hentak-hentakkan secara berhemat untuk menggurangkan udara dalam tanah. Tambah tanah jika perlu.

Disini tanomkinotuan ingin menekankan bahawa jangan menggunakan tanah yang sedikit. Anda perlulah penuhkan tanah tersebut ke dalam polibag dan bukan setengah penuh. Tinggalkan bibir polibag kira-kira 2 inci untuk tujuan air tidak melimpah keluar semasa proses menyiram. Tanomkinotuan faham ramai diluar sana ingin berjimat menggunakan tanah tetapi harus diingat pokok juga perlukan tanah yang banyak untuk akar bebas bergerak.

Tanah yang kurang menyebabkan pokok daun sub anda tumbuh alah kadar sahaja. 


Setelah penuhkan media ke dalam polibag, buat lubang ditengah polibag kira-kira 4 inci atau mengikut saiz tanah pada anak pokok daun sup anda. Oleh kerana tanah sedia ada pada anak pokok daun sup tanomkinotuan tidaklah bersaiz besar maka memadai membuat lubang hanya 4 inci dalam.

Tambah setengah genggam baja subur organik (butir) ke dalam lubang tersebut dan timbus dengan sedikit tanah. Tujuan untuk menimbus sedikit tanah pada baja dalam lubang tersebut ialah agar akar anak pokok daun sup tidak terkena secara langsung pada baja yang mungkin mengakibatkan akar terbakar atau melecur dan keberangkalian anak pokok daun sup mati boleh berlaku.

Walaupun dalam proses membuat media campuran tadi sudah ditambah kompos tetapi perlu untuk menambah baja subur untuk pertumbuhan anak pokok daun sup ke tahap maksima.

Sebelum anak pokok daun sup dicabut atau dipisahkan dari pasu asalnya. Siram tanah tersebut secara menyeluruh dengan air yang banyak. Selepas disiram rehatkan terlebih dahulu kira-kira 10 minit barulah dilakukan proses menanggalkan anak pokok daun sup dari pasu tersebut.

Tujuan menyiram sebelum dipisahkan dari pasu asal ialah agar ia mudah tertanggal dari pasu tersebut dan tanah tidak berderai.

Beginilah hasilnya apabila anak pokok ditanggal dari pasu asalnya. Tanah tidak berderai dan anak pokok daun sup tersebut tidak mengalami tekanan apabila dialihkan ke polibag.

Pada lubang yang telah dibuat tadi, tanam anak pokok daun sup tersebut secara menegak dan berhati-hati. Apabila kedudukan anak pokok dirasakan dalam kedudukan yang betul. Timbus lubang dengan menggunakan media ditepinya. Padat-padatkan tanah tersebut agar anak pokok nampak kukuh.

Setelah ditimbus dengan tanah pada lubang tersebut maka harus disiram menggunakan air yang mencukupi. Letakkan polibag tersebut ditempat selamat dan jagalah pokok tersebut seperti mana menjaga pokok dan tanaman lain. 

Inilah anak-anak pokok daun sup yang sempat tanomkinotuan alihkan semasa cuti sekolah minggu lepas. Hanya 6 bekas sahaja dan masih ada beberapa anak pokok lagi yang menunggu giliran untuk dialihkan. Ramai bertanya dengan tanomkinotuan bahawa anak pokok daun sup yang mereka semai tersangatlah lama untuk membesar. Realitinya pokok daun sup memang mempunyai tahap pertumbuhan yang lambat. Kena bersabar jika menanam pokok daun sup. Untuk pengetahuan semua, anak pokok dalam gambar di atas di semai pada tahun lepas dan tahun ini barulah dapat alihkan ke pasu atau polibag bersaiz besar.

Jadi bayangkanlah berapa lama tanomkinotuan menunggu pokok-pokok ini membesar. Apa yang penting untuk menanam pokok daun sup anda harus bersabar, siraman perlu jika media nampak kering tetapi jangan berlebihan. Pokok daun sup tidak menyukai tanah yang tersangat basah dalam tempoh yang lama. Anda juga kurangkan pembajaan sekurang-kurangnya dua bulan sekali. jika anda membaja dengan kerap pokok daun sup anda akan mati. Ini ikut pengalaman tanomkinotuan. Tetapi jika baja yang digunakan serasi dengan pokok daun sup mungkin tidak bermasalah untuk membaja kerap mungkin.

Terdapat 3 jenis daun sup dalam gambar di atas yang ditanam oleh tanomkinotuan iaitu Celery utah (daun sup saiz besar), saja nak cuba tanam di sini dengan iklim panas dan lembab sepanjang tahun. Pokok daun sup jenis ini suka di tempat tinggi dan sejuk. Kedua ialah Red celery pokoknya sebiji seperti daun sup biasa yang ada di pasaran dan ketiga ialah daun sup kerinting. Aromanya sangat sedap. Pokok daun sup sangat tahan lama jika dijaga dengan betul.

Dengan pokok daun sup di laman rumah anda hanya berlenggang kangkung dengan besen kecil di tangan turun ke laman untuk menuai sebatang dua daun pokok daun sup untuk dicampurkan dalam soto, sup ikan, sup ayam, sup daging atau mee sup yang anda telah sediakan. berbaloi dengan sepokok daun sup di rumah anda jimat beberapa ringgit. Apa tunggu lagi jom tanam daun sup di rumah…

Selamat bertani dan menuai hasil….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.