Panduan Menyemai Benih Basil Itali

PENGENALAN
Basil itali adalah adalah salah satu tanaman herba yang beraromatik dan tergolong dalam keluarga kemangi, selasih, tulasi dan sebagainya. Nama saintifik ialah Ocimum Basilicum adalah tumbuhan yang banyak ditanam di negara barat. Tidak seperti di negara kita majoritinya menanam pokok kemangi, selasih atau tulasi. Herba ini banyak digunakan dalam masakan Itali di Eropah sana. Namun hari ini sudah banyak orang menanam pokok herba basil itali sama ada ditanam untuk pokok hiasan atau diguna untuk memasak resepi kegemaran.

Secara harfiahnya basil adalah istilah yang digunakan di negara Barat bagi gelaran umum kepada jenis pokok herba berdaun dan merimbun ini iaitu Sweet basil aka basil itali, purple basil, Lemon basil (kemangi), holy basil (tulasi) dan Thai basil (selasih). Di negara kita setiap jenis ini mempunyai nama sendiri.

Sekali lagi tanomkinotuan berkongsi untuk panduan menanam benih basil untuk panduan kepada pembaca diluar sana. Berikut adalah panduan menyemai benih basil itali.
PEMBELIAN BENIH BASIL
Dapatkan benih itali sama ada beli di kedai nusery, kedai pertanian atau beli online yang terpercaya. Jika anda malas menyemai beli sahaja pokok basil itali yang banyak dijual nusery tu. Jaga pokok tu elok-elok.
PENYEDIAAN MEDIA TANAMAN
Terdapat dua cara untuk dapatkan media atau tanah sama ada anda membelinya di kedai pertanian atau membuat media campuran sendiri. Jika anda membeli media di kedai pertanian pilih media campuran yang berkualiti dengan menggunakan bahan-bahan yang berkualiti.

Jika anda membuat media sendiri sediakan bahan asas seperti cocopeat, kompos dengan pasir sungai atau perlite. Campurkan semuanya dan masukkan ke dalam tray semaian.
Jika anda menanamnya pada tanah di laman rumah atau kebun anda, buat penggemburan dengan mengorek setanggah kaki dalam dan gembur hingga tanah menjadi serpihan-serpihan kecil. Tabur kompos 2 genggam atau bubuh baja organik butir yang boleh dibeli di nusery berhampiran seperti brand baja kopi, baja humic atau baja guano. Rehatkan 4 hari.

Pokok basil itali menyukai tanah yang poros, kaya dengan nutrient, saliran air dan pengudaraan dalam tanah sangat baik.


PROSES SEMAIAN BENIH
Di sinilah yang anda perlu faham dan tahu iaitu menyemai benih basil itali. Terdapat pelbagai cara menyemai benih basil itali yang sering dipraktiskan oleh orang lain, cuma tanomkinotuan hanya kongsikan dua cara yang biasa iaitu semaian langsung ke atas tanah dan semaian pada tray semaian.

1. Semaian Langsung ke tanah
Korek tanah dan gembur tanah seperti mana yang dijelaskan di atas. Sebelum anda meyemai benih gembur sekali lagi tanah yang telah digembur tempoh hari dan bolehlah ditabur benih basil itali tersebut. Tidak perlu ditutupi dengan tanah di atasnya. Cukup sekadar anda menyiramnya dengan air secukupnya. Benih akan tenggelam sendiri ke dalam tanah.

Dalam proses percambahan ini batas atau tanah tersebut harus tidak diganggu seperti terpijak, dijadikan oleh haiwan seperti ayam tempat mencari makanan dan sebagainya. Tunggu 5 hingga 7 hari benih basil mula kelihatan di permukaan. Siram tanah jika didapati kering dan biarkan jika tanah masih dalam keadaan lembab.
2. Semaian menggunakan bekas/tray semaian
Sekiranya anda menggunakan bekas atau tray semaian untuk menyemai benih basil. Gunalah apa-apa bekas yang sesuai seperti kontena, cup plastik atau hendak menggunakan bekas semaian yang level tinggi sikit gunalah styorofoam warna hitam yang banyak dijual di nusery atau kedai pertanian.

Masukkan media yang dibeli atau dibuat sendiri ke dalam bekas semaian hingga penuh, tabur benih basil itali di atasnya dan siram dengan air secukupnya. Simpan tray semaian di tempat selamat dan terlindung di mana masih terkena haba di sekelilingnya.

5 hari ke 7 hari cambahan benih basil mula kelihatan, apabila kelihatan anak benih basil dipermukaan letakkan tray semaian tersebut sejam di bawah cahaya matahari untuk membolehkan anak pokok basil tersebut mendapat cukup cahaya dan mengurangkan masalah batang panjang (laggy).

Apabila anak pokok sudah berdaun 4 bolehlah dialihkan ke pasu besar untuk pertumbuhan yang baik. 


PEMINDAHAN ANAK BENIH BASIL
Jika anak pokok basil itali anda sudah berdaun kira-kira 4 helai daun bolehlah alihkan ke pasu (jika anda menanamnya dalam pasu). Dengan memasukkan media campuran ke dalam pasu hingga penuh dan hentak-hentakkan pasu secara perlahan bagi mengurangkan ruang-ruang kosong dalam media. Tambah lagi dengan media jika perlu.

Buat lubang ditengah-tengah pasu kira-kira 3 inci dan cabut anak pokok basil itali dengan berhati-hati lalu tanam ke dalam lubang dan tutup lubang tersebut seterusnya siram air secukupnya. Simpan pasu ditempat teduh terlebih dahulu untuk mengurangkan kematian anak pokok lebih kurang 7 hari. Apabila anak pokok sudah cukup kuat bolehlah diletakkan ditempat panas untuk pertumbuhan yang maksima.


PENJAGAAN DAN PEMBAJAAN
Pokok basil itali menyukai tanah yang lembab dan bukan terlalu basah. Siram tanah jika didapati kering dan tidak perlu jika musim hujan.

Cabut rumbut yang tumbuh di sekeliling pokok sama ada batas atau pasu. Anda boleh menggunakan mulsa (mulch) atau sunggkupan rumput kering, daun kering jerami dan sebagainya untuk mengurangkan kekeringan pada tanah dan mengurangkan rumput rumpai tumbuh pada tanah.

Pokok basil tidaklah perlu dibaja sangat kerap tetapi anda boleh menabur baja satu sudu ketika pokok masih kecil dan 3 sudu baja organik apabila pokok sudah besar.
SERANGGAN PENYAKIT
Pokok basil itali disukai oleh serangga seperti apid, hena dan belalang. Beberapa jenis bakteria dan kulat yang menyerang daun, batang dan akar.

Cara mengatasinya gunakan media/tanah yang tidak tercemar dengan kulat atau bakteria. Media jangan terlalu basah di mana jangan siram media jika media masih lembab. Jika terlalu basah takut media didatangi oleh kulat yang boleh menyerang pokok basil anda. Tabur baja ikut sukatan yang betul.

Bagi pokok yang diserang dengan hena dan apid sembur dengan racun organik (cili padi, bawang putih, sedikit minyak masak) atau boleh mencuba membuat racun semburan organik yang banyak ditunjukkan di internet.

Anda boleh menanam pokok basil bersama pokok tomato dalam satu batas. Mereka sangat serasi antara satu sama lain.

TUAIAN DAUN BASIL ITALI
Apabila pokok basil anda sudah setinggi 2 kaki bolehlah potong pucuknya untuk dicampurkan ke dalam resepi yang digemari. Jangan bimbang kerana pucuk muda akan muncul dan pokok basil anda lagi merimbun dan sihat.

Daun basil itali sangat sesuai dicampurkan ke dalam pizaa, macaroni dan sebagainya. Aromanya cukup memikat kepada mereka yang mengemari pokok herba ini. Jadi apa tunggu lagi jom menanam pokok basil di laman rumah.

Selamat bertani dan menuai hasil.

0 thoughts on “Panduan Menyemai Benih Basil Itali

 1. Mohd Hafiz says:

  assalamualaikum.
  minta dapat tolong berikan panduan
  1. berapa jarak yang sesuai di antara pokok basil
  2. matahari yg sgt terik dan hujan yg sgt lebat di malaysia tidak menjejaskan pokok basil?
  3. jika sy gunakan orchid net 50% untuk shade daripada matahari terik dan hujan lebat adakah berkesan?

  terima kasih

 2. Carlz Jafran says:

  wa alaikum salam

  1. 3 kaki jarak tanaman antara pokok sudah memadai.
  2. Basil menyukai terik matahari dan hujan. Pokok basil boleh menyesuaikan dirinya dgn 2 keadaan ini. Cuma pastikan jgn tnm pkk basil dikawasan yg ditakungi air terlalu lama.
  3. Jika nak guna orchid net tidak menjadi masalah boleh sahaja menggunakannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.