Panduan Menyemai Benih Pistachio Variati Antep

Kadang-kadang kita teruja dan berminat menanam pokok-pokok dari luar negara yang sememangnya enak dijadikan snek atau makanan yang sihat. Biasalah tu… di negara-negara Barat pun mempunyai fiil dengan rakyat Malaysia di mana sangat menyukai menanam benih sayuran, herba dan pokok dari negara-negara Asia hingga siap dengan kajian dan penyelidikan kesesuaian pokok tumbuh di negara mereka. Contohnya mereka sangat teruja menanam pokok pisang kerana bagi mereka pokok ini sangat-sangat unik. Siap dengan cara untuk menjaganya dari mati semasa musim dingin dan salji. Jadi apa beza dengan kita kan?

Pentingnya di sini ialah teknik yang betul untuk menyemai sehinggalah dari teknik penjagaan pokok. Lihat strawberry di negara kita ada yang telah berjaya menanam terutamanya pengusaha dari Cameron highland dan Kundasang di Sabah. Trend masa kini pula ialah orang berlumba-lumba menanam pokok tin atau fig tree yang berasal dari Timur tengah hingga ke Eropah sana. Tidak lupa juga dengan pokok-pokok berry seperti raspberry, blueberry dan lain-lain lagi.

Kali ini tanomkinotuan berkongsi cara menyemai benih pistachio atas kekacang yang sangat enak dan mahal harganya di pasaran. Kekacang pistachio ini juga sangat baik untuk menguatkan daya ingatan kepada si pemakannya. Pertama sekali dapatkan benih pistachio yang boleh dibeli secara online dalam negara atau luar negara. Anda harus memastikan website berkenaan terpercaya dan diyakini agar anda tidak rugi wang anda hilang. Pokok pistachio juga mempunyai pelbagai variati, anda boleh mencuba menana benih pistachio variati Antep asal Turki ini.

Dapatkan benih pistachio yang segar dan baharu. Benih segar dan baharu mempunyai kebarangkalian untuk bercambah sangat tinggi. Kadang-kadang mereka mengeringkan buah pistachio bercama-sama dengan kulit. 


Anda sudah mendapatkan benih pistachio tersebut maka jika benih mempunyai kulitnya anda perlu rendam selama 40 minit untuk melembutkan kulit tersebut. Guna air paip pun boleh.

Beginilah rupa benih pistachio yang telah direndam. Tujuan merendam benih tersebut agar benih cukup kelembapan di dalamnya dan mempercepatkan percambahan dan juga melembutkan kulit dan dibuang.

Dengan menggunakan media peatmoss dan dicampurkan sedikit tanah hitam/topsoil isikan ke dalam cup semaian hingga penuh. Buat lubang sedalam 3 inci ditengahnya. 

Masukkan benih pistachio ke dalam lubang yang telah dibuat dan timbus semula dengan media. Siram dengan air secukupnya tetapi jangan terlalu basah lecun. Benih pistachio tidak menyukai media tersangat basa. Ia akan membusuk dan tidak akan bercambah.

Simpan cup semaian di tempat selamat dan jauh dari gangguan serangga lain. Tempat tersebut harus terkena cahaya pagi atau petang. Benih pistachio mengambil masa lama untuk bercambah. Jadi kena sabar untuk menunggunya.

Selamat bertani dan menuai hasil…

0 thoughts on “Panduan Menyemai Benih Pistachio Variati Antep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.