Panduan Menyemai Benih Pokok Daun Sup


Kali ini tanomkinotuan ingin berkongsi panduan menanam benih pokok daun sup. Nama saintifik bagi pokok daun sup ialah Petroselinum crispum. Tumbuhan herba ini yang sangat besar gunanya di dapur. Kadang-kadang ramai bertanya dengan tanomkinotuan cara menanam benih daun dup. Menyemai benih daun sup tidaklah susah sangat untuk bercambah yang penting anda tahu ciri botani pokok ini dan mengetahui mengenai kelemahan dan kekuatan pokok daun sup bagi disandarkan kepada ciri iklim di negara kita.

Benih pokok daun sup tidak tidak menyukai hujan lebat dan siraman berlebihan juga benih tidak akan bercambah jika suhu mencapai terlalu tinggi. Makluman juga bahawa membaja secara berlebihan juga menyebabkan pokok daun sup mabuk dan mati. Namun begitu, Kita boleh kawal semua faktor di atas untuk mendapatkan pokok daun sup yang tumbuh subur di laman rumah anda.

PEMBELIAN BENIH DAUN SUP

Beli benih pokok daun sup terlebih dahulu. Banyak kedai pertanian dan nusery menjual benih pokok daun sup dengan harga berpatutan. Anda juga boleh mendapatkan benih pokok daun sup dari kedai online yang berkelayakan dan dipercayai. Pastikan membeli benih pokok daun sup tidak tamat tempoh.

PENYEDIAAN MEDIA SEMAIAN

Untuk mendapatkan hasil semaian yang berjaya, pastikan anda menggunakan media yang baik dan berkualiti tinggi. Anda boleh membeli media campuran atau potting soil di kedai pertanian atau nusery yang ada menjualnya. Juga anda boleh menggunakan media peatmoss untuk menyemai benih pokok daun sup.

Selain itu, untuk penjimatan tanomkinotuan sarankan anda menggunakan media campuran buatan sendiri dengan menggunakan 3 bahan utama yang murah seperti cocopeat, pasir dan kompos. Gaul sebati dan bolehlah semai benih tersebut.

PENYEDIAAN BEKAS SEMAIAN

Bekas semaian juga penting untuk menanam benih pokok daun sup. Untuk lebih versatile belilah bekas semaian (Styrofoam)  yakni bekas semaian sintetik berwarna hitam yang banyak dijual di kedai pertanian dan nusery. Terdapat pelbagai saiz dan jumlah lubang. Pilih mana yang disukai. Harga juga berpatutan.

Juga boleh dapatkan bekas semaian cup yang diperbuat daripada sabut. Ianya lebih mesra alam dan jimat. Atau apa-apa bekas terbuang yang bersesuaian seperti cup plastik, tin, kontena kecil, kota susu dan sebagainya.

RENDAMAN BENIH

Sebelum menyemai benih pokok daun sup eloklah direndam sehingga 12 jam untuk mengaktifkan benih tersebut. Terdapat dua kaedah rendaman benih iaitu pertama menggunakan air paip dan kedua menggunakan air hangat (suam-suam kuku) lebih kurang 10 ke 20 peratus kepanasan sahaja. Tetapi jangan pula menggunakan air panas untuk merendam benih alamat benih terus mati buat selama-lamanya.

Untuk lebih efektif boleh direndam bersama anti-kulat. Guna cecair hydrogen peroxide sahaja. Ada dijual di farmasi dan harga pun sangat murah.

SEMAIAN BENIH POKOK DAUN SUP

Masukkan media atau tanah ke dalam bekas pilihan sehingga penuh. hentak-hentakkan secara bekas semaian tersebut untuk mengurangkan udara dalam media atau memadatkan sedikit media tersebut. Tambah media jika perlu.

Boleh juga ditekan media tersebut sedikit untuk tujuan diatas. Seterusnya benih yang direndam tadi ditabur diatas media dan tutup 1.2 inci dengan tanah di atasnya. Barulah disiram menggunakan air secukupnya.

Letak bekas semaian ditempat selamat dan terkena cahaya pada waktu pagi atau petang. Jangan terkena cahaya mahari secara langsung. Jika ada DIY lebih baik yakni kawasan teduhan. Letak dibawah jaring hitam pun sangat sesuai dan digalakkan.

PERCAMBAHAN BENIH POKOK DAUN SUP

Percambahan benih pokok daun sup mengambil masa 10 ke 14 hari bercambah mengikut jenis dan variati. Untuk makluman pokok daun sup adalah termasuk dalam tumbuhan yang agak lambat membesar. Oleh itu para penanam di luar sana bersabar untuk menanam pokok daun sup.

Dan pokok ini bertahan selama 2 tahun jika dijaga dengan baik. Oleh itu luangkan sedikit untuk menjaganya dari segi siraman dan pembajaan yang memadai. Jagalah pokok daun sup anda seperti menjaga tanaman yang lain.

TIP-TIP MENYEMAI BENIH DAUN SUP

1. Elakkan menggunakan media atau tanah yang diambil dari belakang rumah anda. Takut tanah tersebut mempunyai bakteria berbahaya yang boleh merosakkan benih pokok daun sup anda.

2. Elakkan menyiram terlalu kerap pokok daun sup anda, siram mengikut keperluan di mana jika tanah sudah mula mengering bolehlah siram dengan sedikit air.

3. Elakkan membaja terlalu kerap. Membaja terlalu kerap pada pokok daun sup anda mengakibatkan pokok daun sup anda akan layu dan mati. Bajalah sebulan sekali atau mengikut keperluan. Pokok daun sup sangat menyukai air basuhan beras dan air darah ikan. siram sekali sebulan sudah memadai. Semua ini juga berdasarkan kepada faktor tanah yang anda gunakan.

4. Guna peatmoss atau potting soil yang ada dijual dinusery.

Apa tunggu lagi segeralah mencari benih daun sup dan tanam benih tersebut dilaman anda. Usah pening-pening kepala hendak ke pasar atau supermarket semata-mata ingin membeli seikat pokok daun sup. Jika ada sepokok pokok daun sup di laman rumah. Buka pintu dan tuai sebatang dua untuk masakan. Senang bukan?

Selamat bertani dan menuai hasil.


0 thoughts on “Panduan Menyemai Benih Pokok Daun Sup

  1. Carlz Jafran says:

    boleh je. biarkan dalam suhu bili selama 2 hari (terbuka) baru potong daunnya. sediakan tisu lebih kurang segenggam tangan. basahkan dan perah lebihan air. masukkan tisu ke dalam gelas atau bekas bersesuaian dan masukkan keratan akar daun sup tu. pastikan akarnya ditutupi oleh tisu utk tujuan pengakaran. letak di tepi gendela utk dptkan sedikit haba. Tunggu pokok tu berakar dan bolehlah tanam bersama2 tisu ke dalam pasu. selamat mencuba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.