PENJUALAN BENIH DAN ANAK POKOK VARIATI ASPARAGUS


Siapa kata pokok asaparagus tidak sesuai tumbuh di negara kita. Pokok asparagus ialah pokok yang tumbuh dan suka dengan cahaya matahari yang banyak (full sun) dari pagi hingga petang. Pokok ini lebih subur dan tinggi apabila menerima cahaya matahari yang banyak. Tanomkinotuan sudah menanam beberapa variati pokok asparagus melalui biji benih, anak pokok dan mahkota akar (crown asparagus) dan ketiga-tiga cara ini sangat-sangat sesuai dan digalakkan kepada para pencinta pokok asparagus.

Beberapa variati pokok asparagus yang ada ditanam ialah Variati Marry Washington (hijau), Asparagus de’argentuil (hijau-putih), asparagus Connover’s Colossal (hijau), Pacific Passion Asparagus (ungu) dan tanomkinotuan mencuba pula satu lagi variati benih asparagus yang dikenali sebagai asparagus Jersey Gaint atau Jersey Gaint Asparagus. Variati ini dikatakan mempunyai dan menghasilkan tombak/tunas muda yang bersaiz besar. Tanomkinotuan belum menanamnya lagi baru menyediakan tapak semaian dengan menggunakan tray semaian yang boleh dibeli di kedai pertanian.

Oleh itu kepada pembaca di luar sana yang berminat menanam pokok asparagus dari anak pokok, bolehlah menempah dan membeli di blog ini. Tanomkinotuan ada menjual anak pokok asparagus variati de’argentuil yang berasal dari negara Perancis. Pokok asparagus ini sangat-sangat tahan penyakit, suka akan cuaca melebihi 6 jam dan jenis pokok high feed (perlu bubuh baja lebih banyak sekurang-kurangnya 2 minggu sekali).

Asparagus de’ argentuil sangat sesuai ditanam dalam polibag, pasu atau kontena jika mempunyai ruang terhad. Namun begitu ia sesuai ditanam atas tanah atau batas.

Tanomkinotuan membuka harga mampu milik bagi harga anak pokok de’argentuil iaitu rm3.50 sepokok. Postage adalah rm10.00 dengan menggunakan perkhidmatan pos laju. Jika mengambil anak pokok kurang dari 20 pokok harga postage tetap sama iaitu rm10.00 manakala di atas 20 anak pokok postage ditambah kepada RM14.50 sekali perkhidmatan.

Selain itu tanomkinotuan juga menjual benih asparagus dari variati Marry Washington iaitu harga kasih sayang rm2.00 (6 biji asparagus). Postage boleh memilih sama ada pos biasa rm2.00, pos ekspress rm4.00 atau pos laju rm10. Percambahan benih ditahap tinggi iaitu 98%, sebelum dibuka harga tanomkinotuan lebih dulu menyemainya untuk mengetahui percambahan berjaya atau tidak. Jadi jangan bimbang akan masalah ini.

Juga tanomkinotuan membuka harga kepada anak pokok asparagus dari variati Asparagus Pacific Purple (warna ungu) untuk dijual kepada sesiapa yang berminat membeli anak pokok asparagus pacific passion ini. Usia pokok ialah 4 bulan setengah. Oleh yang demikian, harga sepokok asparagus pacific purple ialah RM25.00 manakala postage pula ialah rm10.00 sahaja. Anak pokok asparagus pacific purple adalah terhad. Diringkaskan seperti di bawah:

  • Anak pokok asparagus de’argentuil rm 3.50 (sepokok)
  • Benih asparagus marry washington rm2.00 (6 biji sahaja)
  • Anak pokok asparagus pacific purple rm25.00 (sepokok)
Cara Pembelian:

Tentukan mana satu yang anda hendak beli sama ada anak pokok asparagus de’argentuil, benih asparagus marry washington atau anak pokok asparagus pacific purple usia 4 bulan lebih. Kemudian email ke borosmomogun@gmail.com atau whatsapp ke 019-5320756 (Jus) untuk tindakan pertanyaan, soalan dan pembayaran. Setelah bukti pembayaran sudah diterima barulah tanomkinotuan melakukan pengeposan pada hari sabtu atau hari-hari berikutnya. Bagi yang menggunakan khidmat pos laju dan pos ekspress no tracking akan diberikan untuk anda menelusuri keberadaan kiriman.

Apa tunggu lagi hubungi tanomkinotuan untuk tempahan benih, anak pokok asparagus ini. SEGALA BENIH DAN ANAK POKOK ADALAH SANGAT-SANGAT TERHAD.

Selamat bertani dan menuai hasil.

0 thoughts on “PENJUALAN BENIH DAN ANAK POKOK VARIATI ASPARAGUS

  1. Norish.NN says:

    Excited yg ungu tu. Sy ade yg sepokok tp tk tau jenis yg mana 1.Pernah berbunga beberapa kali &warnanya kuning.Teringin jugak nk buat koleksi Aspargus ni..:-)

  2. Norish.NN says:

    Pernah tuai..tp besar btg lidi penyapu aje hehe :-p. Sb tk tau cara yg betul.Rupanya kena trim&tgglkn 1-3urat spy hasil tombak/spear besar.Sy pnya hmpir 2thn bli dr crown.:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.