Petola Bantal: Bunga Kuning dengan Buah Bergayutan di Kebun Laman

Petola bantal adalah sejenis sayuran buah yang banyak ditanam di negara-negara tropika mahupun sub-tropika. Pokok ini sangat menyukai cahaya matahari secara langsung. Kebanyakan para petani menanam jenis petola segi atas permintaan ramai. Namun petola bantal juga diminati ramai di negara ini disebabkan keenakan dan sesuai dimasak mengikut resepi kesukaan.

Tanomkinotuan tidaklah teruja sangat dengan pokok petola bantal kerana sejak kecil sudah terbiasa melihat ditanam dikebun-kebun zaman dahulu. Malah semasa era menanam padi bukit petola bantal inilah yang akan membanjiri tepi kebun-kebun dengan mampu menjalar hingga ke pinggir hutan. Jenuh hendak mengiat buah-buah yang berjuntaian pada pokok-pokok berhampiran. Kini jenis petola ini banyak dilihat di tamu/open market dan tanomkinotuan berharap dapat melihat ianya dijual dipasaraya berhampiran.

Mengikut sejarah sayur petola bantal ini ia berasal dari Asia khususnya India, Myanmar dan China. Nama saintifik bagi petola bantal ialah Luffa aegytiaca dalam keluarga Cucurbitaceae. Petola bantal disebut Egyptian Luffa dalam bahasa Englishnya.

Pokok petola bantal jenis menjalar dan mampu menjalar jauh dari akarnya. Untuk menanam pokok petola bantal ini perlukan kayu pancang atau tali yang kukuh untuk membolehkan ianya menjalar secara teratur dan kemas. Pokok petola bantal adalah jenis dwijentina di mana setiap batang akan menghasilkan bunga jantan dan bunga betina. Untuk mengetahui mana bunga jantan dan mana bunga betina. Anda harus melihat bahawa bunga jantan hanya bunga sahaja manakala bunga betina pula mempunyai bebola panjang yang akan membesar menjadi buah.

Terdapat dua jenis pokok petola bantal iaitu petola bantal biji hitam dan petola bantal biji putih. Yang tanomkinotuan tanam ini ialah petola bantal jenis biji putih.

Sebenarnya tanomkinotuan dapat benih ini apabila tanomkinotuan ke tamu/open market awal tahun ini. Saja hendak meninjau dan merasai suasana tamu walaupun tempat ini sudah menjadi tebiat untuk dikunjungi. Tanomkinotuan ke bahagian seksyen menjual benih sayur dan terpandang benih petola bantal tetapi berwarna putih. Walaupun pokok petola bantal ini tanomkinotuan tahu sejak kecil lagi tetapi untuk benih berwarna putih tanomkinotuan tahu baru lagi.

Jadi tanomkinotuan membelinya dan cuba menanam dilaman rumah untuk mendapatkan pengalaman yang baharu.

Benih petola bantal


Menanam petola bantal tidaklah susah, tanomkinotuan gemburkan batas seluas 2 kaki persegi sedalam 1 kaki, bubuh kompos 200 gram dan setengah genggam kapur pertanian. Gaul sebati siap. Tidak ada SOP terperinci yang tanomkinotuam lakukan. 

Selesai gemburan tanah tanomkinotuan buat lubang 1 setengah inci dan tanam benih petola bantal. Ia mengambil masa bercambah lebih kurang 2 minggu sahaja (14 hari). Untuk penjimatan. Anda boleh sahaja menanamnya di tepi pagar dan biarkan pokok menjalar pada pagar anda, tidak perlu pening kepala mencari kayu pancang lagi.


Hampir 3 bulan pokok petola bantal memghasilkan bunga dan buah. Masa ini segala serangga kecil termasuk lebah, kelulut dan penyegat hitam akan datang ke pokok ini pada waktu pagi bagi mendapatkan sap bunga. Secara langsung berlaku pendebungaan secara semula jadi. Tidak pun anda boleh lakukan pendebungaan secara manual dengan mencantumkan bunga jantan dan bunga betina.

Beginilah buah petola bantal yang dituai. Ianya masih muda dan enak dibuat sayur. Selalunya ia dicampurkan dalam sup berasaskan ayam, ikan atau daging. Ia juga boleh dimasak tumis dengan sedikit kuah. Memang sedap dan menyelerakan. 

Namun ramai orang tidak suka menanamnya kerana jenis pokok menjalar. Namun jika diurus dengan baik ia sangat sesuai dijadikan dekorasi laman rumah anda. Cantik pokok ini menjalar pada pagola ditepi rumah disamping pokok menjalar yang lain. Buahnya bukan saja boleh dimakan tetapi juga berfungsi cantikkan laman anda. 

Jadi adakah anda teruja menanam petola bantal di laman rumah? Jom tanam sekarang. 

Selamat bertani dan menuai hasil. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.