Pokok Cincau Hijau Jenis Perdu

Setelah berjaya menanam pokok cincau hitam vietnam kini  tahun lepas, kini tanomkinotuan beralih kepada satu lagi jenis cincau yang dikenali sebagai cincau hijau jenis berkayu atau perdu. Nama saintifik bagi pokok cincau hijau ini ialah Melasthoma polyanthum ini mudah tumbuh dengan menanam menggunakan keratan batang. Tanomkinotuan dapatkan anak pokok dari kawan dua tahun lepas kerana teruja dengan keunikannya untuk dijadikan sebagai bahan cincau yang enak dan sedap.

Jenis kedua cincau hijau selepas berjaya menanam cincau hitam dua tahun lepas. Pokok ini jenis berkayu lembut dan boleh mencecah sehingga 5 meter jika tidak dipangkas. Dahan pokok berwarna coklat gelap berdaun hijau jenis lonjong dan licin serta tebal. Setiap dahan dipenuhi daun selari antara satu dengan lain. Mudah bertunas jika dipangkas dan menghasilkan akar serabut pada pangkal daun bila pokok sudah berusia. Sesuai ditanam di dalam pasu mahupun di tanah. Tanomkinotuan menanam pokok cincau hijau perdu ini di pasu sahaja dan sudah dituai daunnya pertama kali pada tahun lepas.

Secara jujurnya tanomkinotuan menyukai pokok cincau hijau jenis ini kerana tidak perlu menunggu daunnya dikeringkan terlebih dahulu malah boleh diproses menjadi cincau serta merta. Tanomkinotuan telah bereksperimen tahun lepas dengan menuai beberapa helai daun cincau dan dibersihkan kemudian membuat cincau hijau mengikut panduan di youtube yang banyak video memproses daun cincau tersebut. Selepas direhatkan seketika pati cincau dari daun tersebut mengeras dan enak dimakan begitu sahaja. Agak rasa pelik sebab klorofilnya sangat kuat namun rasa tersebut boleh dikurangkan dengan menambah sedikit air perahan lemon dan bahan-bahan asas seperti bertih jagung rebus, jelly, gula atau aiskrim apa-apa perisa. Tambah ais cube dan bolehlah dimakan sambil menonton TV atau berkumpul dengan sanak saudara. memang super sedap.

Bagaimana tanomkinotuan terjebak menanam pokok cincau ini? Sebenarnya tanomkinotuan menyukai menanam apa-apa tumbuhan yang rare dan jarang ditemui di tempat tanomkinotuan. Suka mencari bunga, pokok, benih sayuran dan umbisi yang boleh ditanam sebagai koleksi peribadi. Jadi apa salahnya mencuba menanam pokok cincau, maka dengan itu tercegatlah tanomkinotuan di hadapan internet untuk mencari pokok cincau yang ada dijual secara online. Hendak mencari pokok cincau di kawasan tanomkinotuan memang tidak ada dan jarang orang tanam. 


Satu website ke satu website tanomkinotuan lawat dan 90 peratus website tersebut datangnya dari negara jiran kita iaitu Indonesia. Sebabnya Tanomkinotuan membuka website dalam bahasa jadi yang banyak terpapar di skrin ialah dari negara seberang. Indonesia sudah lama menanam pokok ini dan sudah menjadi rutin memakan/menimun cincau hijau dalam diet mereka. 

Tiba-tiba tanomkinotuan terlawat satu website pemilik dari Malaysia dan ada membuat promosi penjualan anak pokok cincau perdu ini. Apa lagi tanomkinotuan salin no handphone tertera dan mula menghubungi kawan tersebut kalau-kalau anak pokok cincau masih available untuk dijual. Alhamdullilah tanomkinotuan bertuah sebab anak pokok masih ada dijual. Selesai urusan jual beli maka tanomkinotuan tunggu seminggu anak pokok cincau sampai ke rumah.

Perasaan menunggu anak pokok sampai ke rumah bagaikan setahun lamanya. Begitulah jika teruja punya pasal. Jumaat pagi pos laju cawangan Keningau menghantar text pesanan kepada tanomkinotuan untuk mengambil barang di pos laju. So gembira sangat kerana pokok yang diidamkan sudah ada didepan mata. Bagaikan tidak percaya pertama kali melihat pokok cincau ini sangat-sangat unik.

Mulalah tanomkinotuan menyediakan pasu sesuai dan media untuk menanam anak pokok cincau tersebut. Petang sabtu selesai semuanya dan untuk tidak memberikan tekanan kepada pokok tanomkinotuan meletakkan anak pokok cincau hijau ini ditempat teduh selama 2 minggu. Bila anak pokok sudah mengeluarkan pucuk baharu kira-kira 6 inci barulah tanomkinotuan letak di bawah cahaya matahari terik untuk pertumbuhan maksimum. Pokok cincau hijau ini pada mulanya lambat membesar tetapi selepas 2 bulan dipindahkan ke pasu dan dijaga dengan baik pokok cincau membesar dengan jayanya. Tanomkinotuan menuai daun sehingga 4 kali untuk memproses menjadi cincau hijau yang enak. Sudah ditut dan dapatlah 5 keratan tut pokok cincau yang habis terjual dalam masa 1 hari. Memanglah habis aka sold out sebab 5 je, tak banyak pun tetapi tanomkinotuan gembira tidak kepalang sebab duit membeli anak pokok cincau tempoh hari sudah diperolehi kembali dan dapatlah untuk sikit, haha. Kini pokok cincau tanomkinotuan adalah tunas baharu yang perlu dibesarkan untuk tuaian daunnya akan datang. Bulan puasa akan datang tanomkinotuan akan membuat cincau hijau untuk berbuka kerana daun-daun cincau sudah bersedia untuk dituai.

Jika pembaca mempunyai pokok cincau hijau di laman rumah, harus memangkas pokoknya agar pokok tidak terlalu tinggi dan menghasilkan tunas-tunas yang semestinya akan menghasilkan deduan yang banyak. Rutin memangkas boleh dilakukan 6 bulan sekali. Ini penting agar pokok cincau tidak menjadi pokok terlalu tinggi dan mengelak dari tempat persembunyian binatang berbisa.

Pokok cincau hijau sangat menyukai iklim di negara kita. Pokok ini suka akan matahari terik dan musim hujan. Pokok ini menyukai pelbagai jenis tanah kecuali tanah liat. Jika menanamnya di kawasan tanah liat perlu dibaikpulih terlebih dahulu tanah tersebut dengan menambah kompos dalam kuantiti yang banyak dan barulah ditanam anak pokok cincau. Jangan lupa disiram dua kali sehari pada musim kemarau dan membaja dua kali seminggu. Pokok cincau hijau perdu tidaklah cerewet untuk ditanam. Cukup baja, air dan kelembapan tumbuhlah pokok ini sewajarnya.

Kepada mereka yang mempunyai kemampuan dari segi kewangan dan kawasan tanah yang luas, bolehlah mengusahakan pokok cincau ini secara ladang. Permintaan jeli cincau sangat-sangat diminati oleh rakyat Malaysia. Sudah tentu keuntungan berlipat kali ganda.

Manfaat segelas cincau hijau jenis perdu dipercayai boleh menurunkan panas badan, mengatasi seriawan, masalah usus dan darah tinggi. 100 gram daun cincau kaya dengan 122 kal kalori, 6 gram protein, 26 gram karbohidrat, 100 mg lemak, 11 UI vitamin A, 80 mg vitamin B, 17 mg vitamin C, 100 mg kalsium, 3.3 mg zat besi, 100 gram fosforus dan 6.2 mg serat. Dengan demikian memang cincau hijau terbaik dengan kesihatan kita. Ia membekalkan beberapa zat makanan untuk tubuh badan secara konsisten jika diamalkan meminum air atau jeli cincau mengikut ketetapan yang dibenarkan.

Disuratkan juga meminum air atau memakan jeli cincau hijau sangat bermanfaat untuk mencegah penyakit barah. Ini kerana daun cincau mengandungi alkaloid dan isokandrodendrin yang mampu melawan dan mencegah barah terutamanya barah ginjal dan tumor.


Cincau hijau enak dibuat jeli yang dicampurkan pelbagai bahan asas kesukaan sendiri malah enak dijadikan minuman yang ditambah perisa disukai. Jom menanam pokok cincau untuk homemade cincau di rumah. 

Selamat bertani dan menuai hasil…

0 thoughts on “Pokok Cincau Hijau Jenis Perdu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.