Rewiew: Variati Lobak Merah ditanam di KBR Yang Lepas

Beberapa tahun lepas semenjak tanomkinotuan berjinak-jinak dalam dunia perkebunan di laman rumah. Sudah banyak benih-benih termasuk benih luar negara yang ditanam di kebun mini belakang rumah. Kadang-kadang tumbuh dengan baik tanpa gangguan dan kadang-kadang juga habis lunyai dikerjakan oleh serangga perosak. Begitulah lumrah pusingan roda seorang penanam. Kadang-kadang memperolehi hasil yang lumayan dan sebaliknya pula. Macam roda hari ni kita di atas esoknya sudah berada di bawah. Apa pun sebagai penanam dan mencintai bidang ini secara sambilan tetapi semangat harus kuat dan mencuba sesuatu yang baru. Ia satu kepuasan yang sangat-sangat berbaloi.

Tanomkinotuan membuat review mengenai beberapa jenis atau variati lobak merah yang pernah ditanam sepanjang tanomkinotuan dalam bidang ini. Antara yang pernah ditanam ialah Lobak merah variati Danvers, Parisian mini carrot, Snow white carrot dan atomic red carrot. Satu lagi variati ialah lady’s finger carrot tetapi tidak ada gambarnya.

Royal Chantenay’s Carrot

Royal Chantenay carrot mempunyai bentuk lobak yang bersaiz besar bahagian pangkal dan menirus ke bawah. Agak pendek berbanding dengan jenis lobak yang lain. Tetapi jika ditanam ditempat asalnya lobaknya bersaiz besar pendek. Sangat berjus dan sesuai dimasak tumis atau sup.

menyukai media jenis poros untuk pembesaran lobak secara konsisten. Kira pokok ini tahan hujan lebat. Pokok masih boleh bertahan walaupun musim hujan lebat. Tanomkinotuan tanam dalam bekas sahaja.


Parisian mini carrot atau lobak merah bulat ini mempunyai jenis lobak bulat. Sesuai ditanam pada jenis tanah yang poros dan gembur. Tidak perlu menggunakan pasu yang tinggi memadai menggunakan pasu atau bekas yang saiznya sederhana kecil kerana lobak tidak memanjang ke bawah. Ia sangat sesuai ditanam dalam pasu sahaja.

Siapa kata lobak merah tidak ada jenis putih, inilah dia lobak merah putih atau dikenali sebagai Snow white Carrot. Lobak merah ini jenis imperor yakni mempunyai lobak bersaiz panjang. Oleh itu jika menanam lobak jenis ini maka wajib menggunakan pasu bersaiz 2 kaki setengah panjang atau batas yang digembur sedalam 2 kaki setengah. Ia sangat tahan dengan cuaca panas tetapi alah dengan hujan lebat atau siraman air yang terlalu banyak.

Akhir sekali ialah lobak merah atomic red, lobak jenis ini mempunyai warna ungu dan sesuai ditanam pada jenis tanah poros dan tidak mengikat air terlalu lama. Sesuai dicampur ke dalam masakan berasaskan sup kerana agak kenyal sedikit dan struktur rasa yang kuat. Namun lobaknya saiz kecil sahaja tidak sesuai dengan cuaca yang panas mungkin?

3 tahun berkecimpung dalam bidang ini tanomkinotuan sudah mencuba menyemai dan menanam benih termasuklah lobak merah. Lobak merah ini cirinya sedikit cerewet maklumlah benih diimport dari luar dan kadang-kadang bila disemai benih mengalami culture shock atau stress akibat perubahan cuaca yang mendadak. Lobak merah sesuai bercambah pada kadar purata 60 hingga 65 F atau lebih kurang 15 hingga 18 darjah celsius. Suhu tanah pula ialah 55 hingga 75 F atau 12 hingga 23 darjah celsius. Ini kerana lobak merah termasuk dalam kumpulan tanaman musim sejuk atau cool season plant. Jika suhu mencapai 95 F atau 35 darjah celsius benih lobak merah tidak akan bercambah.

Jadi bagaimanakah kita mengekalkan suhu pada kadar maksimum bagi percambahan lobak merah? Pertama kita boleh letak teduhan jaring hitam untuk mengekalkan suhu atau menutup batas/pasu dengan plastik hitam dalam tempoh seminggu untuk tujuan yang sama. Teknik ini berjaya mendapatkan hasil lobak merah yang boleh dijadikan santapan seisi keluarga walaupun tidak secantik yang dijual di pasaran.

Inilah hasil lobak merah yang ditanam dahulu. Satu lagi variati ialah lady finger carrot (saiz kecil) tetapi dah tidak menjumpai gambarnya dalam file. Struktur asa masing-masing berbeza dan ada keunikan tersendiri. Apa kata tahun ini kalian mencuba menanam lobak merah di laman rumah anda. Mungkin hasilnya lagi bagus, siapa tahu kan?

Selamat bertani dan menuai hasil…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.