Variati Cili Yang Pernah Ditanam di KBR

Salam aidilfitri kepada semua umat Islam di mana sahaja berada. Semoga raya tahun ini membawa seribu makna kepada kita bersama keluarga dan sahabat handai. Berkunjunglah ke rumah saudara mara dan rakan taulan bagi mengeratkan lagi silaturahim sesama kita. Makanlah juadah yang dihidangkan dan beringatlah jangan makan berlebihan.

Tanomkinotuan beraya secara sederhana sahaja. Tidaklah terlalu ghairah. Kebun mini di laman rumah dah di penghujung tanaman. Lepas ni nak mula dari bawah. Dua tahun sebelum ini tanomkinotuan menggunakan batas sebagai medium tanaman tetapi pertengahan tahun ini mencuba pula menanam sayuran dalam pasu pula. Nak susun kat depan rumahlah lepas ini. Tanomkinotuan ingin berkongsi sedikit mengenai tanaman cili yang pernah tanomkinotuan tanam di laman rumah. Tentunya tanomkinotuan teruja menanam cili-cili yang sememangnya cantik dipandang dan berguna untuk keperluan dapur. Kata orang cili adalah sebahagian menu dalam sesetengah resepi. Memang tidak boleh nafikan. berikut gambar dan huraian ringkas mengenai pokok cili yang sempat diambil gambarnya.

1. Cili putih borneo adalah variati cili yang banyak ditanam di Sabah, sarawak dan Kalimantan Indonesia. Cili ini sangat tahan kekeringan dan serangan penyakit jika dijaga tanahnya. Sesuai ditanam dikawasan tanah tinggi hingga kawasan tanah rendah dan menyukai ditanam di pasu dan batas.

Tahun lepas tanomkinotuan menanamnya pada batas. Siram menggunakan kompos teh bagi mengelak serangan daun kerinting. hasilnya memang terbaik pokok tumbuh subur, daun lebar dan hijau dan hasilkan buah yang banyak. 


Puaslah tanomkinotuan makan buahnya. Cili putih gugur sahaja bunganya buahnya dah putih dari saiz kecil hingga bersaiz besar/matang dan bertukar menjadi orange ke warna merah setelah masak. Bila sudah berubah warna ke merah ini tandanya buah tersebut sudah boleh dituai untuk benih tanaman seterusnya. Antara resepi popular menggunakan cili putih ini ialah dijeruk dicampurkan dengan bosou/jeruk ikan sungai, campuran bawang lokio, ikan masin, lada putih, kantan, tuhau. bila ada kenduri kendara resepi ini memang resepi wajib yang dihidangkan. Sekilo cili putih boleh mencecah rm15 sekilo dan boleh sampai rm35 sekilo jika permintaan terlalu tinggi.

menanam cili ini tidaklah cerewet, tanam seperti menanam cili yang lain. serangan penyakit ialah daun kerinting, serangan oleh serangga pengorek buah dan serangan pada akar.

2. Cili hijau atau juga di sabah dipanggil cili kaling/cili giling ini sangat mudah tumbuh dan mudah dijaga. Menyukai tanah yang subur dan kaya nutrient. Boleh ditanam di dalam pasu dan juga di batas. daun hijau tua dan mempunyai buah ini sering ditanam oleh petani secara ladang kerana permintaan yang tinggi di pasaran.

cara tanam juga tidak susah kerana ia sesuai dengan cuaca di negara kita.

3. Lada benggala atau kapisum hijau ini sebenarnya hanya sesuai ditanam di kawasan tanah tinggi kerana ianya menyukai cuaca sejuk. Lagi sejuk sekeliling buah terhasil adalah bersaiz besar. tanomkiotuan mencuba menanam di laman rumah dua tahun yang lepas. Pokok berjaya tumbuh dan berbuah tetapi buahnya agak bersaiz kecil. tanomkinotuan sudah bersyukur kerana tidak perlu membeli lada kapsikum ini.

Agak cerewet sedikit menanam cili ini. Harus menggunakan media yang cukup zat makanan. Serangga menyukai pokok lada jenis ini makanya haruslah dijaga dan diberi perhatian sewajarnya.

4. Nama cili ini ialah Variegated Local Explosive Ember atau singkatannya cili EE. Panjang sangat nama jadi tanomkinotuan singkatkan sahaja. Buah berwarna ungu gelap lebih gelap berbanding dengan cili ungu bolivia. Daunnya bercorak batik dengan hijau putih keungguan. batangnya berwarna ungu gelap. Pokok yang senang nak jaga dan tidak cerewet.

5. Akhir sekali ialah aji charapita merah. Buah jenis bulat dan bertukar menjadi warna merah apabila sudah masak. Buahnya mudah tanggal dari tangkai. tahap kepedasan lebih kurang dengan cili padi hutan. Pokok ni juga jarang terkena penyakit jika dijaga dengan betul dan boleh bertahan sehingga 2 tahun. Makluman kepada pembaca sekalian. pokok cili pada gambar di atas ialah benih dari induk pertama. Induknya masih gigih hasilkan buah yang banyak, belum mati lagi dan uniknya tanam dalam pasu sahaja.

Begitulah cerita sang cili-cili yang pernah ditanam di KBR. Uniknya cili-cili ini sangat sesuai ditanam di laman rumah. Kena cara menanam ia boleh bertahan lamanya. Jom tanam cili pula lepas raya ni.

Benih cili di atas masih available jika pembaca nak beli atau klik SINI untuk pelbagai benih menarik untuk anda.

Selamat bertani dan menuai hasil…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.